Lørdag 7. mar
Kl. 19:00


HVOR: Parkteatret
VARIGHET: ca 90 min uten pause
PRIS: 325,-
ARRANGØR: Moss Kulturhus


Billett

Motown

Det Norske Blåseensemble med Odd René Anders og Julie Dahle Aagård

Marvin Gaye, Diana Ross, Stevie Wonder, The Temptations, The Supremes, Smokey Robinson og mange flere.

Musikalsk leder: Helge Sunde

Musikken som i seks tiår har strømmet ut fra plateselskapet Motown i Detroit kan summeres opp med et ord, «Livsbejaende». Høsten 2019 spilte vi Motown utendørs i Halden, nå tar vi The Motown sound med oss ut på veien. Sammen med sangerne Odd René Andersen og Julie Dahle Aagård hyller vi en av musikkhistoriens viktigste og flotteste sangkataloger i storslåtte arrangementer dirigert av Helge Sunde. Velkommen til soulfest! 

Blåseensemblet valgte sommeren 2019 å sette fokus på musikken som i seksti år har strømmet ut av plateselskapet Motown, grunnlagt i Detroit i USA i 1959 av Berry Gordy jr. (nå 89). Ensemblet kunne ikke ha truffet mer blink med sitt musikalske fokus enn ved å spille soulmusikken til Motown. Rett og slett fordi vi nok en gang trenger å minnes på det verdensomspennende gjennomslaget som denne flotte afrikansk amerikanske musikken har hatt og med hvilken kraft musikk beveger seg på tvers av etniske og nasjonale grenselinjer.                  

Om man skal velge ett ord for å betegne Motown-musikken, så er det «livsbejaende».

Den som ikke umiddelbart føler seg oppløftet når en hører f.eks. Martha & the Vandellas «Dancing in the street», The Supremes «You can´t hurry love», Four Tops «Reach out I´ll be there», Jackson 5s «ABC», Stevie Wonders «Sign, sealed, delivered, I´m yours» eller The Temptations «Papa was a rollin´ stone» trenger å se en terapeut raskt!

Berry Gordy jr. hadde jobbet i bilindustrien før han satset på sitt eget plateselskap. Han tok med seg idéen som ble benyttet i bilproduksjonen i Detroit, samlebåndet, til sin musikkproduksjon. Gordy lyktes ut over all forventning, han skapte en musikalsk
«produksjonslinje» som verden aldri har sett maken til. Den bestod av et knippe låtskrivere, noen få produsenter, et vanvittig veloljet band og et stadig ekspanderende antall sangere. Som raskt ble artister og superstjerner båret frem av det ferske mediet TV og tung radiospilling. På 1960-tallet var Motown den mest suksessrike, heleid afrikansk-amerikanske, bedriften i USA.                  

«Motown»-konsertserien teller to av sangerne fra begivenheten på Torget i Halden; Odd René Andersen og Julie Dahle Aagard. Andersen, som først dukket opp som vokalist i hardrockbandet Dream Police på tidlig 1990-tall, har blitt Vikens residerende soulvokalist, siden 2012 har han frontet lange serier med soul og Motown-konserter på Båthus-scenen i Fredrikstad. Over femti tusen publikummere har fått med seg det som har utviklet seg til å bli en musikkinstitusjon. Fra tidlig november til oppunder jul går musikkforestillingen «My Motown Christmas» for fulle hus. Andersen har også varmet opp for både Tina Turner og Joe Cocker og sunget kor for Paul McCartney.

Julie Dahle Aagård er fra Flatanger i Trøndelag og er utdannet ved «Jazzlinja» ved NTNU i Trondheim. Aagaard har sunget store roller i flere musikkoppsetninger, inkludert hovedrollen i «Piaf» på Norske Teater i 2005. Hun ble nominert til
Spellemannprisen i 2009 for sitt album Stompin´ Feet.

Helge Sunde er musikalsk leder for Motown-konsertene. Han er utdannet fra Musikkhøyskolen og er komponist, jazzmusiker og kjent for å dirigere store orkestre. Han er rett og slett leder for Norske Store Orkester. Sunde har samarbeidet med et bredt spekter musikere og artister, deriblant Ole Paus, Bel Cantos Anneli Drecker, Trygve Seim og Motorpsycho. Sunde fikk Spellemannprisen i 1990 sammen med Oslo Groove Company og Edvard prisen i 2013 for albumet Windfall.